Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

TIPPEK ÉS TRÜKKÖK AZ ŐSZI GYEPGONDOZÁSHOZ

BiOgardena szerves trágyák

Ősszel sem elhanyagolható gyepünk gondozása, mivel ekkor kell felkészítenünk pázsitunkat a hideg téli hónapokra!

A tavaszi és nyári hónapokban füvünk számos környezeti hatásnak van kitéve, amikről nem is gondolnánk, hogy ronthat gyepünk minőségén. Ilyen tényező lehet például a nagy mértékű hőingadozás, szárazság, rendszeres fűnyírás és a fokozott igénybevétel is. Az őszi gyepgondozás, azért is kiemelten fontos, mivel ekkor javíthatunk füvünk minőségén és készíthetjük fel pázsitunkat a téli nyugalomra, valamint megalapozhatjuk a tavaszi jó kezdést is. Érdemes a tél előtti utolsó hónapokat felhasználni a fű megerősítésére és előkészítésére. Az ősszel történő megfelelő gondozás biztosítja a sűrű és zöld gyepet tavasszal.

Folytassa a fű nyírását!

A fű az első fagyig tovább növekszik, ezért a rendszeres fűnyírás fontos tényező ebben az időszakban. Célszerű növelni a gyep hosszát a tél közeledtével és az időjárási körülményektől függően körülbelül kéthetente nyírni október közepéig. Az elmúlt években a tél egyre később következett be és egyre enyhébb, ezért az őszi gondozási időszak hosszabbra nyúlhat.

Az öntözésről továbbra sem feledkezhetünk meg!

Igaz, hogy ebben az évszakban több a csapadék és enyhébb a párolgás, ez azonban nem biztosítja a fű gyökereinek hidratáltságát és egészségét a tél folyamán. A gyepöntözést néhány naponta meg kell ismételni, ha az időjárás nem teszi meg helyettünk.

Védekezzen a betegségek és a hideg ellen gyeptrágyával!

A fű gyökereinek vízre van szükségük a tél túléléséhez. Azonban ugyanilyen fontos elem az őszi szerves gyeptrágya használata, amely megvédi a gyökereket a fagytól. Az őszi gyeptrágyában található elemek elősegítik a gyökerek növekedését, ellenállóbbá teszik a betegségekkel és a hideggel szemben, illetve javítják az aszálytűrő képességét.

Miért érdemes szervesen trágyázni?

Az őszi műtrágyák általában nem tartalmaznak nitrogént, mivel a kémiai ásványi nitrogén növekedésre kényszeríti növényeket. Az ősz a pihenésre való felkészülés ideje, ezért a fűnek már csak mérsékelt mennyiségben van szüksége nitrogénre. A nitrogén teljes kiürülése a talajból a tél késői beköszöntével és az elhúzódó vegetációs periódussal veszélyezteti a füvet. Érdemes a szerves trágyázást választani - mert a szerves nitrogén nem erőlteti a növekedést, de elérhető, amikor a fűnek szüksége van rá. - Ha az idő hűvösre fordul, a növényzet nem nő tovább, tápanyagot már nem vesz fel. A tavasz első meleg napjaiban még nem gondolunk a trágyázásra, a fű pedig felhasználhatja azt, ami a talajban megmaradt az őszi trágyázás után. Az ásványi műtrágyákkal szemben a BiOgardena szerves trágyák hatóanyagai veszteség nélkül tárolódnak a talajban, csapadéktól nem oldódnak ki, valamit nem párolognak el a napfény hatására.

Trágyázás előtt szellőztessünk!

Trágyázás előtt érdemes a gyepet szellőztetni. A szellőztetés során keletkezett lyukak, vágások lehetővé teszik az oldódó gyeptrágya gyorsabb eljutását a gyökerekig, magasabb hatásfokon. A szellőztetés első lépése a gereblyézés. Fontos, hogy a nyár folyamán levágott és elhalt fűszálakat eltávolítsuk, mivel megakadályozza a gyep megfelelő légzését, az eső behatolását, valamint a gyep betegségeinek kialakulását okozhatja. A levegőztetés abból áll, hogy tüskékkel mélyen átlyukasztják a gyepet, hogy fellazítsa a talajt. Ez lehetővé teszi a levegő és a víz jobb áramlását a gyökérzónában. A jól szellőztetett gyep jobban viselni az aszályt, továbbá jobban elnyeli áradás idején a vizet.

A lehullott levelek szépek, de nem feltétlen hasznosak!

A színes őszi levelekből képződött szőnyeg szép lehet, de általában nem jó a gyepnek. A vastag levélréteg gyengíti a füvet és téli menedéket nyújt a nem kívánt kerti kártevők számára is. Azonban az egy helyre gyűjtött levélkupacok téli oázist jelenthetnek a sündisznók számára, aki a kertben segítőink lehetnek. Az ősz ideális évszak a fűmagok elvetéséhez, mivel talaj még elegendő meleget biztosít a magok csírázásához és az új gyep kialakulásához, az őszi eső pedig biztosítja a szükséges nedvességet. Ekkor is nagyon fontos a talaj alapos előkészítése, a trágyázás, valamint a fejlődő gyep megfelelő öntözése.

BiOgardena TIPP

A BiOgardena gyeptrágyákat a vetés előtt el kell keverni a talajjal, mert így gyorsabban elérhetővé válnak a fiatal fű számára. Meglévő fű esetén a gyepszellőztetés után azonnal helyezzük ki a pázsitra, majd alaposan locsoljuk be, hogy mielőbb a gyökérzónába jusson.

 

Jó kertészkedést és gyönyörű gyepet kívánunk!